Gevolgen van Overgewicht

Gevolgen van Overgewicht

Wist je dat bijna 1 op de 2 volwassen Nederlanders te zwaar is? Wat zijn de gevolgen van overgewicht op de algehele gezondheid. Maar ook op hoe we met voeding omgaan.

Het is eigenlijk onvoorstelbaar hoe in relatief korte tijd zoveel mensen te maken hebben gekregen met overgewicht. De Westerse eetcultuur is in rap tempo ongezonder geworden en dat is te merken. Niet alleen voor de personen in kwestie zelf, maar ook welvaartsziekten rukken op wat een enorme impact heeft op de gezondheidszorg.

Vaak worden de gevolgen van overgewicht pas een probleem als het eigenlijk al te laat is. Als er problemen zijn met de gezondheid en de gevolgen van overgewicht pijnlijk zichtbaar worden.

Het korte termijn plezier heeft voorrang boven de lange termijn pijn. Zo werkt dat psychisch nu eenmaal. En onbewust gestuurd, blijf je veel eten van ongezond voedsel en ontstaat er een verhoogd risico voor je gezondheid.

Gevolgen van overgewicht

Overgewicht heeft vaak grote invloed op het zelfvertrouwen. En een gebrek aan zelfvertrouwen leidt tot allerlei gedragspatronen waarin iemand zichzelf wegcijfert. Het goed willen doen voor de ander om te daar iets van voldoening uit te halen. Alleen werkt dit vaak averechts. Want het is niet wat je werkelijk wilt. En het vreet energie. Zo zijn er geregeld mensen die te maken krijgen met depressie, burn-out, et cetera. Ze voelen zich down en ongelukkig met zichzelf en proberen er maar het beste van te maken. En juist door die emoties, ontstaat er een bepaalde trek waar je weinig weerstand tegen kunt bieden. Met overgewicht tot gevolg.

Het risico op ontwikkelen van ziektes is bij mensen met overgewicht een stuk hoger dan bij mensen met een gezond gewicht. Overgewicht ondersteunt de gezondheid niet en dat heeft vroeg of laat gevolgen.

Een te zwaar lichaam leidt ook vaak tot lichamelijke en sociale beperkingen wat betekent dat iemand zich geïsoleerd en/of eenzaam kan voelen.

De gezondheidskosten rijzen inmiddels de pan uit. Welvaart ziekten zorgen voor een overbelasting van het zorgsysteem. Het zorgstelsel is bijna niet meer te betalen en we zoeken naar oplossingen om het weer betaalbaar te maken.

Wat zou er gebeuren met deze kosten als we de verhouding van mensen met overgewicht van ‘1 op 2’ terug te brengen naar ‘1 op 3’? Ik geloof dat er dan al heel wat positieve dingen gaan gebeuren.

Een gezond lichaam is het belangrijkste dat er is…

Natuurlijk zijn er genoeg mensen – die net even te zwaar zijn of misschien zelfs wel veel te zwaar – die het prima vinden. Die goed in hun vel zitten en vol energie zijn. En die geen behoefte hebben om dat te veranderen. Helemaal goed natuurlijk, Houden zo.

Maar … er is een ook hele grote groep die niet tevreden is met hun lichaam. Die last hebben van een buik die in de weg zit of rugklachten ontwikkelen of misschien de hele dag beheerst worden door de angst dat ze misschien wel ziek worden. Sommige hebben al chronische klachten ontwikkeld waarvan ze zijn gaan geloven dat ze ermee moeten leren leven.

Dit is toch vreselijk. Als je niet trots bent op je lichaam en er zelfs nog last van hebt. Dat je niet kunt doen wat je wilt omdat je lichamelijk beperkt wordt. En nog gelooft dat het niet meer anders kan.

Het zijn slechts overtuigingen

Wat doet het met je als je gelooft dat je veroordeelt bent tot overgewicht met alle risico’s van dien? Wat doet het met je als je al  een (chronische) ziekte hebt ontwikkeld?

En wat doet het met je als je gelooft dat je er nooit meer vanaf komt? Omdat geen enkel dieet meer werkt of simpelweg omdat je het niet meer kunt opbrengen om nog aan een dieet te beginnen. Je weet al dat je het toch uiteindelijk niet volhoudt en dat je op den duur nog meer weegt dan voor al je pogingen tot afvallen.

Nooit meer is ook een hele lang tijd. En een vooruitzicht van de rest van je leven pijn, ongemak of schaamte is niet heel prettig. En dus is zo’n overtuiging niet heel handig om te hebben.

Wat als je een emotie-eter bent?

Ondanks dat ik nu heel tevreden ben met mijn gewicht en mijn lichaam, is dat niet altijd zo geweest. Ik was zo’n typische emotie-eter. Bij onrust lekker gaan snaaien. En dan weer een paar kilo erbij (en soms nog veel meer dan een paar kilo). Het ging er sneller aan dan dat het eraf ging.

Als ik er dan weer genoeg van had, ging ik weer druk doen met een dieet of een nieuwe leefstijl. Perfect uitgewerkt en ik hield me strak aan mijn nieuwe schema. Totdat … de klad er weer in kwam.

Hoe kan dat toch dat het zo verdomd moeilijk is om een dieet of verandering van leefstijl vol te houden?

Eigenlijk is het heel begrijpelijk. We doen wat we altijd gewend zijn. We zitten vol overtuigingen over eten die onbewust automatisch ons gedrag sturen.

  • Snel het eten naar binnen proppen
  • zonde om weg te gooien
  • je mag jezelf best wat gunnen

Toch?

Net zoals we ons niet bewust bezig houden met ons hart te laten kloppen, zijn we op heel veel gebieden ook niet meer bewust bezig met wat we wanneer in onze mond stoppen. En bovendien hebben we achteraf een flink aantal argumenten om goed te praten dat we ons toch weer hebben laten gaan.

Dit is waarschijnlijk helemaal niet nieuw voor je. Je weet het best. En dat maakt het misschien allemaal juist nog erger. Want wat gebeurt er met je zelfvertrouwen als je zoveelste poging weer niet lukt. Tenminste niet blijvend.

Hypnose: de oplossing

Tot ik in aanraking kwam met hypnose. Wauw … hier wilde ik meer over weten.

Want als onbewuste overtuigingen je sturen richting voeding die je ziek, dik of futloos maakt. En je verandert die overtuigingen op het niveau waar ze zitten, dan kan je leven en lichaam er ineens heel anders uitzien.

Je gaat niet alleen moeiteloos naar je ideale gewicht, maar het is ook nog blijvend.

De tendens dat er meer acceptatie is voor overgewicht is natuurlijk mooi. Ieder mens is mooi zoals hij is: dik of dun of alles wat er tussenin zit. Alleen blijft het wel een feit dat overgewicht je gezondheid niet ondersteunt en dat er verhoogd risico is op welvaart ziekten.

Dit is essentieel om te weten als je wilt afvallen

Het gaat niet alleen om teveel en ongezond eten. Het gaat om de programmering van je onbewuste. En wanneer er een zwaarwegend belang is om die programmering in stand te houden, zal je die behoefte aan veel en ongezond eten blijven houden. Dat klinkt niet heel erg hoopvol en toch… is er een oplossing. Want het is dus van essentieel belang dat wanneer je gezonder voor je lichaam en geest wilt zorgen, dat je een oplossing kiest die werkt op dat deel van jouw bewustzijn dat gaat over jouw programmering. Daar is tenslotte de verandering te maken.

En het klinkt misschien bijzonder, maar toch is het waar. Hypnose werkt op dat niveau. Dus is het uitermate geschikt om jou te helpen om die verandering te maken zodat die ‘zucht’ naar lekkere trek verdwijnt.

Wil jij op het juist niveau jouw snoepbehoefte onder controle krijgen? En wil je iets dat wel echt werkt? Met de Hypnose Audio Sessie Stop de Suikerverslaving hoef je alleen te luisteren naar mijn stem en je onbewuste doet de rest!

Hypno Gezond Blog categorieën

Faalangst

Onzekerheid

Slapen

Uitstelgedrag

Negatieve Gedachten

Stress

Hypnose

Afvallen

Pleasegedrag