Een sterk immuunsysteem heb je of je hebt het niet. Niet mijn waarheid, maar wel een veelgehoorde overtuiging.
Wat gebeurt er als je gelooft dat je een zwak immuunsysteem hebt? Je reduceert je eigen invloed direct tot een minimum. Dat is niet persé handig om te doen, maar het verschaft je natuurlijk wel een alibi.
Want als je immuunsysteem op een bepaald moment zijn werk niet meer naar behoren doet en je gezondheidsklachten of een ziekte ontwikkeld dan overkomt het je. Je kunt er niets aan doen. Je hebt gewoon een zwak immuunsysteem.
Uiteraard kan ik me niet neerleggen bij het idee dat iets me zou overkomen. En ik hoop dat jij dat ook niet doet. Dan is het misschien een goed idee om verder te lezen zodat je goed beslagen ten ijs komt en vanaf vandaag nog kunt beginnen om de regie over je immuunsysteem in eigen hand te nemen. Je lichaam komt in een betere conditie en de kans dat ziekteverwekkers kans krijgen om schade aan te richten zal verkleinen.
Hoe anders is het als je gelooft dat je zelf invloed hebt op de kwaliteit van je immuunsysteem? Dan kun je het versterken en verbeteren. Dat is een veel beter uitgangspunt.
Je gaat begrijpen wat het immuunsysteem precies is, wat het doel ervan is en hoe je je immuunsysteem in positieve zin kunt beïnvloeden. En hoe hypnose een belangrijke rol kan spelen om het boosten van je immuunsysteem niet alleen makkelijker te maken, maar dat het een blijvend effect heeft.
Wat is het immuunsysteem?
Het immuunsysteem is je natuurlijke afweermechanisme. Het is onderdeel van je lichaam en ruimt de schadelijke stoffen en ziekteverwekkers op zodat ze geen kans krijgen om ziektes of andere lichamelijke ongemakken te veroorzaken.
Onder ziekteverwekkers scharen we de virussen. Zeker in deze Coronatijd is iedereen wel bekend met de risico’s van een virusinfectie en steeds meer wordt het belang van een sterk immuunsysteem erkend.
Een veelgehoorde opmerking is: “ik heb nu eenmaal een zwak immuunsysteem.”
Als je dit gelooft, dan heb je het zeker in deze Coronatijd zwaar. Want feitelijk ben je overgeleverd aan de wolven. Een soort Russische Roulette. Het uur van de waarheid. Wat heb je? Een sterk of een zwak immuunsysteem. De tijd zal het leren. Heb je geluk of heb je pech?
Persoonlijk moet ik er niet aan denken als ik op die manier zou moeten afwachten wat mijn lot gaat zijn. Nee, ik neem liever zelf regie. En dat zouden naar mijn idee veel meer mensen moeten doen.
Maar goed, het zijn niet alleen de ziekteverwekkers waar het immuunsysteem zijn handen vol aan heeft. Nee, ook voeding is bijvoorbeeld een belangrijke bron van ontsteken.
Dit is wat niet veel mensen zich realiseren. Eten zorgt voor een ontstekingsreactie in het lichaam. Hoe dat precies zit, ga ik zo verder uitleggen. En natuurlijk kan je de heftigheid van de ontstekingsreactie ook zelf beïnvloeden. Maar het zal je niet verbazen dat meerdere keren tussendoortjes eten die ook nog vaak ongezond en vol suikers zitten, geen goed idee is.
Ontstekingsreacties versus het immuunsysteem
Als voeding ontstekingen in de hand werkt, dan speelt voeding dus een hele belangrijke rol bij het beïnvloeden van je immuunsysteem. Stel dat je gelooft dat je een zwak immuunsysteem hebt, dan zit hier dus een mogelijkheid om in ieder geval je afweermechanisme te verbeteren.
Het is vervelender als je gelooft dat je een sterk immuunsysteem hebt, want dan zal je mogelijk denken dat het niet uitmaakt wat je aan voeding tot je neemt. Want jou kan niets gebeuren. Ik zou toch even verder lezen, want zelfs Popeye verloor zijn kracht als hij zijn spinazie niet kreeg.
Bij ontstekingen denken we vaak aan hevige, rode, ontstoken plekken op ons lichaam. Of interne ontstekingen waardoor we scherpe pijn voelen en misschien ook wel koorts ontwikkelen. Dit zijn de heftige reacties van het immuunsysteem om ziekteverwekkers en schadelijke stoffen die niet thuishoren in het lichaam naar buiten te werken.
Behalve bij mensen die te maken hebben met allergieën of voedselintoleranties ontstaan deze heftige reacties normaal gesproken niet als je een ijsje eet of een bak nootjes naar binnen werkt.
Laaggradige ontstekingen
Wat dit voedsel wel kan veroorzaken is bijvoorbeeld een lekkende darm. En als je darmen gaan lekken, dan ontstaan er laaggradige ontstekingen.
Laaggradige ontstekingen zijn vaak niet terug te vinden in het bloedbeeld, maar zijn ondertussen wel in 95% van de gevallen oorzaak van chronische klachten en ziekten.
Deze laaggradige ontstekingen zijn feitelijk de sluipmoordenaars in je lichaam, want ze zorgen dat je immuunsysteem continue AAN staat. Wat betekent dat niet alleen je darmen lekken, maar je lekt ook energie. Want het kost energie om je immuunsysteem te activeren. Dat leidt vaak weer tot onverklaarbare (vermoeidheids)klachten en een futloos gevoel.
Bovendien zou je er in dit geval al helemaal niet aan moeten denken dat je ook nog een virus krijgt. Want inderdaad, door die laaggradige ontstekingen verzwakt je immuunsysteem. En dan ben je dus nog vatbaarder voor virusinfecties.
De noodzaak van meer aandacht voor een gezonde leefstijl
Mijn verbazing is dus ook groot dat daar vanuit de overheid niet tot nauwelijks over gesproken wordt. Ze zijn wel bezig om de zorg te ontlasten, maar hoe zou je dat nu het beste doen? Door meer bedden te organiseren zodat zieke mensen geholpen kunnen worden als ze ziek worden? Of door mensen voorlichting te geven over de invloed van voeding en leefstijl en ze te begeleiden in een verandering waardoor we massaal ons immuunsysteem een oppepper kunnen geven.
Dat laatste is commercieel en economisch waarschijnlijk onaantrekkelijk. Want zieke mensen leveren nu eenmaal meer op dan gezonde mensen. Hoe bizar dit ook is. Zeker met de indruk die de overheid wekt dat ze zo begaan zijn met onze gezondheid. Wat mij betreft op de verkeerde manier, maar dat is uiteraard hoe ik ernaar kijk en niet persé waar het hier om gaat.
Ik hoop dat je gaat nadenken over je eigen overtuiging met betrekking tot je immuunsysteem. Dat je mogelijk zelfs op dit moment al beseft dat je wel degelijk invloed hebt op de kwaliteit van je immuunsysteem.
Later vertel ik nog hoe je dit heel makkelijk en eenvoudig veranderingen aan kunt brengen in je leefstijl door het toepassen van hypnose, maar eerst wil ik nog wat dieper ingaan op de gevolgen van laaggradige ontstekingen en een verzwakt immuunsysteem.
Typisch gedrag van een verzwakt immuunsysteem?
Laaggradige ontstekingen zorgen dat je energie gaat lekken waardoor er een andere energieverdeling gaat plaatsvinden in je lichaam. Dit heeft gevolgen voor hoe je je gaat gedragen.
- Je hebt geen puf meer om te gaan bewegen. Eigenlijk ga je liever bankhangen dan naar de sportschool. En zelfs een wandeling voelt als een opgave. Kortom: er is even geen energie beschikbaar voor je spieren.
- Focus, concentratie en discipline zijn ver te zoeken. Omdat je immuunsysteem zoveel energie vreet, blijft er minder over voor de hersenen.
- Je volgt wel een dieet, maar je valt niet af. Of je buikvet wil maar niet verdwijnen, wat je ook probeert. Je spijsverteringsstelsel schreeuwt om energie, maar helaas. Je immuunsysteem kaapt de energie weg
Misschien herken je iets in deze gedragssymptomen. Het kan zijn dat je meteen een relatie legt met je eetpatroon. Maar het kan ook zijn dat je denkt dat je best wel gezond eet terwijl het toch niet lukt om af te vallen.
Het valt mij op dat steeds meer mensen heel bewust bezig zijn met hun voedingspatroon. Maar dat het toch niet (meer) lukt om af te vallen. Dat geeft vaak frustratie wat niet bevorderlijk is om die overtollige kilo’s kwijt te raken.
Dat betekent niet dat je je er maar bij neer moet leggen. Want er is wel degelijk licht aan de horizon om de vicieuze cirkel waar je misschien nu in zit te doorbreken.
Bewustwording dat je zelf regie hebt over de kwaliteit van je immuunsysteem is een belangrijke voorwaarde om het tij te kunnen keren.
Het is goed te weten wat de belangrijkste oorzaken zijn waarmee je je immuunsysteem ondermijnt.
Belangrijkste oorzaken die je immuunsysteem ondermijnen
Onze Westerse leefstijl speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van laaggradige ontstekingen. We vinden al het ongezonde zo lekker en we eten vooral veel. Eten is overal beschikbaar en in overvloed. De voedselindustrie speelt handig in op de vraag en de supermarkten liggen vol met allerlei variaties op een bepaald thema. De keuze is reuze en kiezen is voor veel mensen moeilijk en zo liggen er ineens vier verschillende soorten koek of chips in de winkelwagen.
Eenmaal in huis wordt het natuurlijk ook opgegeten. En sta je er niet bij stil dat je lichaam dat allemaal moet verwerken. Je bent al helemaal niet bezig dat al die voeding laaggradige ontstekingen in de hand werkt. Terwijl jij jezelf verteld dat je gezellig koffie drinkt terwijl je knabbelt aan wat koekjes, ben je eigenlijk je immuunsysteem aan het verzwakken.
Maar ja, dat is dan weer niet zo’n gezellig idee. Dus dat wil je voor dat moment even niet weten. Natuurlijk is ons brein zo ontworpen dat we dat ook wel weer goed kunnen praten. Maar dat terzijde.
Uiteindelijk zijn er een aantal zaken die bijdragen aan overactiviteit van het immuunsysteem.
Overgewicht
Heb je veel buikvet, dan is er vaak sprake van een hoog niveau van visceraal vet. Dat betekent dat er veel vet wordt opgeslagen rondom de organen. Een beetje visceraal vet is nodig als stootkussentje voor de organen, maar teveel leidt tot een milde of zwaardere ontstekingsreacties en oxidatieve stress. Door deze ontstekingen verzwakt het immuunsysteem en ben je vatbaarder voor virussen en infecties door schadelijke stoffen van buitenaf.
Veel en vaak eten
Eten lokt een reactie uit van het immuunsysteem. Hoe meer voeding je eet wat ontstekingsbevorderend is, des te groter wordt de activiteit van het immuunsysteem. En je mag er rustig van uitgaan dat alle ongezonde tussendoortjes en de kant en klare producten met allerlei toegevoegde additieven leiden tot overactiviteit van het immuunsysteem. Dat betekent dus ook dat iedere keer als je eet, er weer een lading bijkomt die je lichaam en daarmee je immuunsysteem moet verwerken.
Lekkende darm
Hoe ontstaat eigenlijk een lekkende darm?
Een lekkende darm wordt voor een groot deel veroorzaakt door een daling van gezonde bacteriën. Dit gaat ten koste van de diversiteit van de darmflora.
Het verstoren van je darmflora ontstaat onder andere door gebruik van antibiotica, pijnstillers en kunstmatige voedingsstoffen. En vooral dat laatste krijgen we er ongemerkt dagelijks ontzettend veel van binnen. Terwijl het een rechtstreekse aanval is op je darmflora waardoor je immuunsysteem verzwakt.
Een lekkende darm werkt laaggradige ontstekingen in de hand en doet afbreuk aan het immuunsysteem.
Hoge bloedsuikerspiegel
Een hoge bloedsuikerspiegel ontstaat als je veel lege koolhydraten eet en/of er sprake is van insulineresistentie. Suikers leiden tot laaggradige ontstekingen en werken het metaboolsyndroom in de hand. En daarmee een overactiviteit van het immuunsysteem.
Overigens leiden deze pieken in je bloedsuikerspiegel ook tot diepe dalen enkele uren na inname van die lege koolhydraten. Dit neem je vaak waar als het gevoel dat je “iets” moet eten. Vaak kies je dan weer voor suikerrijke voeding. Zo blijf je om de paar uur of misschien zelfs continue eten. Dit draagt niet bij aan een sterk immuunsysteem. Omdat je vervolgens ook weer kiest voor voeding die je bloedsuiker weer omhoog jagen, wordt het allemaal nog zwaarder voor je lichaam om het te kunnen verwerken. Je immuunsysteem heeft het er de hele dag en vaak ook ‘s-nachts behoorlijk druk mee.
En vaak ‘s-nachts ook nog, want hoe vaak eet je nog wat voordat je gaat slapen. Er zijn zelfs genoeg mensen die midden in de nacht opstaan om te gaan eten. Niet heel handig om te doen.
Alcohol
Alcohol zorgt voor een opeenhoping van afbraakstoffen in je lichaam. Dat wijntje dat je ‘s-avonds net voor het slapen nog even drinkt, is dus niet heel handig om te doen. Überhaupt is alcohol een toxische stof die schade aanricht in je lichaam. Alcohol beschadigt namelijk levercellen. En die levercellen reageren daarop door te gaan ontsteken. Opnieuw moet je immuunsysteem in actie komen.
Weinig beweging
Ook hier kan je zomaar in een vicieuze cirkel komen. Laaggradige ontstekingen zetten het immuunsysteem AAN. Dat betekent dat er energie nodig is om dat immuunsysteem zijn werk te laten doen. Met een onvolwaardig voedingspatroon moet die energie ergens vandaan komen. Vaak leidt dit tot spierafbraak. En aangezien je lichaam energiezuinig is, blijft er weinig puf over om dan ook nog eens te gaan bewegen om die spieren weer aan te sterken.
Chronische stress
Het stresshormoon cortisol speelt een belangrijke rol bij chronische stress. Dit hormoon neemt als het ware de rol van adrenaline over. Het hormoon adrenaline wordt vrijgemaakt bij acute en kortdurende stress. Zodra de stress langer duurt, neemt cortisol het over. Cortisol wordt ook aangemaakt als reactie op ontstekingen. Dus ook op laaggradige ontstekingen. En cortisol verhoogt de bloedsuiker weer en jaagt de bloeddruk omhoog. Chronische stress zorgt voor een neerwaartse spiraal waarbij laaggradige ontstekingen het immuunsysteem steeds verder verzwakken.
Overige oorzaken
Natuurlijk zijn er nog veel meer oorzaken te noemen die invloed hebben op de kwaliteit van je immuunsysteem. Zo is roken ook een uitermate slechte gewoonte waarbij je immuunsysteem hard moet werken om de schade zoveel mogelijk te beperken.
Maar ook allerlei chemische middelen die we op onze huid smeren, zoals zonnebrandcrème, body-lotion of make-up breken het immuunsysteem eerder af dan dat ze het opbouwen.
Ook luchtvervuiling zorgt dat we schadelijke stoffen inademen die ontstekingsreacties in de hand werken. Op een aantal zaken heb je geen invloed, maar daar waar je die invloed wel hebt, kun je wel mooie stappen maken om je immuunsysteem te versterken.
En wat denk je van slaap. Slaap heeft een grote invloed op je fysieke en mentale gezondheid. Een goede nachtrust maakt je weerbaarder en daarmee ook je immuunsysteem sterker.
Waar begin je met verbeteren van je immuunsysteem?
Wil je je immuunsysteem verbeteren, dan gaat het niet alleen om een gezond voedingspatroon. Het vraagt op meerdere facetten van je leven aandacht.
Wat er vaak gebeurt, is dat het zoveel lijkt dat je tussen de bomen het bos niet meer ziet. Waar begin je als je nu kampt met overgewicht, een ongezond voedingspatroon, weinig beweging en misschien zelfs bol staat van de stress?
En toch hoeft dit allemaal niet heel erg moeilijk te zijn om er al snel verandering in aan te brengen. Je hoeft niet van de ene op de andere dag alles anders te doen.
Dat gaat ook niet werken. Dit is ook waarom diëten niet werken op de lange termijn. Je neemt je voor om het anders te gaan doen. Gezonder leven en afvallen. Natuurlijk lukt dat wel voor even. Maar als je onbewust, automatische gewoontes en overtuigingen hebt draaien, dan gaat het onherroepelijk mis.
Met opnieuw een belasting van het immuunsysteem doordat je weer vervalt in oude gewoontes waarbij het immuunsysteem weer continue geactiveerd wordt.
En dan heb ik het nog niet eens gehad over crashdiëten. Want daar gaat het vaak om een onvolwaardig voedingspatroon waardoor helemaal alles overhoop gehaald wordt. Gevolg, je immuunsysteem moet nog eens extra hard aan de slag.
Hopelijk ben je inmiddels overtuigd dat je het tijd wordt voor een andere aanpak. Je immuunsysteem tot rust brengen en in optimale conditie brengen. Zodat je minder vatbaar bent voor virussen en schadelijke stoffen van buitenaf.
Wat hypnose kan doen voor je immuunsysteem?
Misschien heb je al zoveel geprobeerd. En het heeft nooit geleid tot een blijvend resultaat.
Toch is het mogelijk om die verandering te maken op een manier dat je voor de rest van je leven blij wordt van een nieuwe leefstijl. En dan ook nog op een makkelijke manier. Niet op basis van wilskracht want vroeg of laat zal je aandacht verslappen.
Het gaat om het veranderen van je niet-helpende overtuigingen, gewoontes en gedrag op onbewust niveau. Daar vindt de verandering plaats. En als je op onbewust niveau de verandering inzet, zal je onbewuste je via nieuwe automatische gewoontes sturen richting een gezond lichaam. Je darmflora kan herstellen, je buikvet heeft zijn functie verloren en kan verdwijnen, je hebt weer energie om te bewegen en je immuunsysteem kan op een gezonde manier zijn werk doen.
Hypnotherapie en hypnose zijn bij uitstek geschikt om die verandering op onbewust niveau tot stand te brengen. Niet alleen als het gaat om verandering van eetgewoontes, maar ook om verminderen van stress en het aanleren van nieuwe, gezonde gewoontes.
Alles hangt met elkaar samen en daarom is een totaal aanpak op onbewust en bewust niveau een goed idee om definitief af te rekenen met al die factoren die je immuunsysteem ondermijnen.
Je zult je gewicht beter gaan beheersen en je snel beter en gezonder gaan voelen, met meer energie. In ieder facet van je leven zal het beter en beter gaan.
Hoe zou dat voor je zijn?