Oplossing voor een gezond gewicht

Oplossing voor een gezond gewicht

Tegenwoordig staan we nauwelijks nog stil bij wat we eten en hoeveel we eten? Bewust eten wordt steeds lastiger tussen al die verleidingen die je in de gemiddelde supermarkt tegenkomt.

Inmiddels kan je bijna 24 uur per dag en zeven dagen in de week aan eten komen. Het lijkt alsof we – misschien wel door dit gemak – massaal zijn vergeten waarom we eigenlijk eten. En waar voeding in de basis voor bedoeld is. Namelijk voeden van je lichaam.

Van onbewust eten naar bewust eten

Voeding heeft een functie: het zijn bouwstoffen en het geeft energie.

In veel voedingsmiddelen zitten nauwelijks nog voedingsstoffen. Niet alleen allerlei ongezonde toevoegingen en bewerkingen, maar ook verarmde landbouwgrond, zorgen dat we niet meer binnenkrijgen wat ons lichaam eigenlijk nodig heeft. Hier hoor of lees je nauwelijks iets over. Het eten in de supermarkt is goed want het is door de keuring gekomen. Dat het door de keuring komt, wil niet meteen zeggen dat het ook goed is. Alleen willen we dit wel graag geloven. En daar is een belangrijke reden voor. Want eten wordt voornamelijk gezien als troost of als beloning. Vandaar dat we ook niet zo bezig zijn met al die ongezonde toevoegingen, want het doel van eten is niet langer om te overleven, maar om het leven nog een beetje leuk te maken.

Dit klinkt natuurlijk heel vreemd. Want voeding is bedoeld om je lichaam in een optimale conditie te houden terwijl je er eten instopt, wat die conditie juist ondermijnd. Dit heeft onder andere te maken met niet-helpende overtuigingen die we als collectieve waarheid zijn gaan geloven, zoals:

  • eten is gezellig
  • eten hoort erbij
  • je mag jezelf best wat gunnen
  • ik moet mijn bord leegeten

Wat zijn jouw overtuigingen?

Je kan deze lijst natuurlijk aanvullen met je eigen overtuigingen. Want er zijn ontzettend veel van dit soort overtuigingen die niet helpen. En allemaal leiden ze ertoe dat je telkens vergeet wat de echte reden is dat je eet.

We eten vaak om te eten. Onbewust en gewoon omdat het er is. Niet omdat ons lichaam het echt nodig heeft. Wat denk je van tussendoortjes als snoep en chocolade? Zijn dat serieus bouwstoffen? Nee toch! Het zijn lege calorieën.

Energie leveren ze wel. Voor eventjes en dan krijg je een suikerdip (of hoe jij de schommeling in je bloedsuikerspiegel ook noemt). En daarna word je er vooral heel moe van.

Dan neem je toch een verantwoord tussendoortje? Iets dat wel goed is voor je lichaam. Dat zou je kunnen doen, maar de vraag is: heeft je lichaam het echt nodig? En wat zorgt dat je die behoefte om steeds maar te willen eten hebt ontwikkeld?

Wat is de ECHTE reden dat je gaat eten?

Wat gebeurt er net voor het moment dat je besluit iets te pakken?

Als ik terugkijk dan was ik een groot deel van mijn leven niet bepaald bezig om bewust te eten. Ik deed maar wat. En als ik het dan weer eens veel te ver had laten komen, was ik zo ongelukkig met mezelf dat ik dat ook weer als reden zag om te eten. Troosteten werd het dan.

Ik was simpelweg niet in staat om mezelf te beheersen. Zo zou nieuwe kleren kopen leuk moeten zijn. Ik vond er niets aan om in de winkel ook nog eens geconfronteerd te worden dat ik nog een paar maten groter moest nemen. Dat was meestal ook wel het moment dat ik niets leuk meer vond staan en het besluit nam om maar weer met het volgende dieet te beginnen.

Een dieet is een tijdelijke oplossing

En dat is waar het bij mij steeds misging. Een dieet is iets tijdelijks. Tenminste dat was het voor mij. Al die diëten hebben mij er nooit toe aangezet om blijvend bewust te gaan eten. Ik vroeg het me ook nooit af. Waar zijn mijn eetgewoontes ooit ontstaan? Het was gewoon zo. En dat het voor mijn lichaam, gezondheid en leven ontzettend misschien een goed idee was om me dat wel af te vragen, kwam toen niet bij me op.

Bij sommige diëten had ik het idee dat ik nog wel gezond bezig was, maar bij de meeste diëten wist ik wel dat het ongezond was. Het doel was kilo’s verliezen en in die strijd dacht ik dat alles geoorloofd was.

En ik weet niet hoe het precies zo gekomen is, ergens kwam er een moment dat de knop omging. Ik voelde dat het anders moest. Dit gedoe met al die diëten kon niet de bedoeling zijn. Ik voelde ineens heel sterk hoe belangrijk het was dat ik zorgvuldig met mijn lichaam om moest gaan. Dat ik veel beter voor mezelf moest zorgen dan dat ik tot dan toe had gedaan.

Toen ik in aanraking kwam met hypnose, en mijn eerste positieve ervaringen daarmee had, wist ik dat er wel degelijk een oplossing was. Alleen is het een vrij onbekende oplossing. Onbekend wil dus niet zeggen dat het niet werkt. Er zijn redenen voor waardoor deze oplossing ook onbekend moet blijven, maar daar vertel ik in een andere blog meer over.

Het zijn maar gedachten

Het gaat erom welk verhaal dat jij jezelf verteld over eten. De overtuigingen die je daarover hebt, zorgen er vaak voor dat het lastig is om een dieet vol te houden. Je wordt gewoon gefopt … door jezelf. Je maakt jezelf als het ware wijs dat je echt honger hebt. Of dat een snoepje of koekje echt wel een keer kan.

In veel gevallen is er helemaal geen sprake van honger, maar is er simpelweg sprake van lekker trek. Je bedenkt argumenten om je onbewuste eetgedrag goed te praten En dat komt omdat ongezonde voeding geassocieerd wordt met lekker. Is dat ook zo?

De meeste mensen zijn zo gewend geraakt aan de zoete smaken, dat ze zijn gaan geloven dat ze dat lekker vinden. Als je een tijdje weinig ongezonde suikers tot je neemt en je eet vervolgens een keer iets zoets, dan pas ga je merken hoe zoet en eigenlijk helemaal niet lekker die suikers zijn.

Weerstand tegen bewust eten

Weerstand bieden tegen ingesleten gedachtes en eetpatronen is echt lastig om te doen. Ze lijken zo ontzettend waar. Je moet wel een enorme wilskracht hebben om dan toch je rug recht te houden. En dan nog, houd je dat vaak niet vol voor de langere termijn. Vroeg of laat ga je voor de bijl. Omdat je onbewuste je regelrecht die snoepkast instuurt en je voorkeuren voor ongezonde suikers en vetten in stand houdt. Het is een gewoonte geworden die je niet langer meer dient.

Met hypnose kan je die soort gewoontes makkelijk veranderen. Zo kun je ongezonde eetgewoontes transformeren naar gezondere gewoontes. En dat is niet voor even, maar voor het leven.

Een keer iets ongezonds eten, is helemaal niet zo erg. Als er maar genoeg gezonde voeding tegenover staat waarvan jij weet dat je lichaam daar goed op gaat. En als je dan volledige beheersing hebt om dit zo vol te houden, dan is het helemaal niet meer moeilijk om nee te zeggen wanneer jij voelt dat je het niet nodig hebt of niet wilt. Dan ben je in controle over je lichaam en zorg je goed voor jezelf.

Gezond eten en een gezond gewicht met hypnose

Met hypnose kun je dus die onderliggende programmering ‘eten uit gewoonte’ aanpassen. Je vertelt het onderbewuste deel van je bewustzijn dat eten bedoeld is om je lichaam te voorzien van energie in plaats dat het je voorziet van een tijdelijk goed gevoel.

Wil je een gezondere relatie met eten? En wil je ook de voordelen van hypnose ervaren om je eetgewoonte te veranderen? Met de hypnose audio sessie Stop de Suikerverslaving kun je vandaag nog aan de slag. Je hoeft alleen maar te luisteren naar mijn stem en je onbewuste doet de rest.

Hypno Gezond Blog categorieën

Faalangst

Onzekerheid

Slapen

Uitstelgedrag

Negatieve Gedachten

Stress

Hypnose

Afvallen

Pleasegedrag