Risicio van conditionering

Risicio van conditionering

Prrr…. Ze kijkt verbaasd om zich heen. Wat gebeurt er nu? De mensen om haar heen staan op en gaan weer zitten. Na enige tijd doet zij het ook.

Iedere keer als het belletje gaat, gebeurt het. Ze gaan staan. En ze gaan weer zitten.

Hoe dat zo? Zou ze zich niet afvragen waarom die mensen dat doen? En als ze dat zou denken, waarom vraagt ze niet wat de reden is dat die mensen dat doen?

Nee, ze doet het gewoon na. Blijkbaar is dit hoe we het hier doen. En zonder vragen te stellen, gewoon meedoen.

Het wordt nog vreemder. Want als uiteindelijk deze dame alleen is overgebleven, blijft ze gewoon doorgaan met opstaan en weer zitten zodra het belletje gaat.

Je zou toch zeggen dat het dan niet meer nodig is. Maar ze doet het wel. En mensen die daarna nietsvermoedend binnenkomen, die nemen datzelfde gedrag weer over. Met als gevolg dat uiteindelijk iedereen bepaald en zinloos gedrag uitvoert, zonder er nog enige kritische vraag over te stellen.

Is dat niet bijzonder? Is dat niet apart?

Voor mij blijft dit een bizar iets, maar het is en blijft een psychologisch fenomeen. Want deze mensen zijn geconditioneerd met specifiek gedrag zonder dat ze het zelf in de gaten hebben.

Zijn deze mensen dom? Voor mij niet. Ik vraag me wel af: wat gebeurt er precies waardoor iemand die vraag niet durft te stellen?

Wat is in hemelsnaam de reden dat jullie gaan staan? Iedere keer als dat belletje gaat. Wat is het nut? Ik zal eerlijk zijn, inmiddels vraag ik het. Maar er was ooit een tijd dat ik ook gedacht zou hebben dat ik maar mee moest doen.

Want tja… erbij horen vond ik toen nog wel belangrijk. Belangrijker dan mijn eigen waarheid spreken. En dus was ik ook best wel beïnvloedbaar.

En zo gaat dat. Mensen willen ergens bij horen. En zijn dan makkelijk te beïnvloeden. En als de meerderheid iets doet, dan ben je al snel geneigd het ook zo te doen. Anders loop je risico op uitstoting of dat anderen iets van je denken.

Je hoeft het niet van me aan te nemen, maar hier worstelen heel veel mensen mee.

Natuurlijk kun je zeggen dat er een flink showelement in dit experiment is ingebouwd. Want dit is een fragment uit een aflevering van Victor Mids. Maar het is geen op zich staand experiment. Zo is er het experiment van Pavlov. Waar honden eerst het geluid van een tikkende metronoom horen en vervolgens eten aangeboden krijgen. Alleen als een hond eten aangeboden krijgt, gaat het kwijlen.

Maar uit het experiment van Pavlov blijkt dat op een bepaald moment de hond ook kwijlt als er geen eten is, maar alleen de tikkende metronoom. Ofwel het geluid.

Met apen zijn dergelijke experimenten ook uitgevoerd. Vijf apen die een banaan zien en die willen pakken, maar telkens natgespoten worden als ze die proberen te pakken. Zo worden de apen geconditioneerd om die banaan te laten liggen. Het is weliswaar lekker, maar gevaarlijk gebied. Telkens als er een aap uit de groep vervangen wordt door een nieuwe aap, wordt die aap gewaarschuwd en willen de andere apen voorkomen dat die nieuwe aap op jacht gaat naar de banaan.

Dit gaat zover dat wanneer alle apen vervangen zijn en geen enkele aap van die nieuw, ontstane groep natgespoten is, er geen enkele aap nog die banaan pakt. Dat is toch apart niet waar?

Eigenlijk is het dus een bijzonder verschijnsel. Het is gedragsbeïnvloeding. En dat klinkt heel erg vervelend.

Dat willen we ook liever niet. We willen een vrij wil, keuzevrijheid, controle houden over. Dat klopt. Dat wil jij en dat wil ik. Maar toch zijn we allemaal geconditioneerd met bepaald onbewust, automatisch gedrag waarmee we onze eigen waarheid in stand houden.

Zo verdedigen we ons eetpatroon. Het is niet zo slecht. Iedereen doet het. Als het zo ongezond is, dan zou het toch niet verkocht mogen worden. Precies dat dus… Waarom doet iedereen het eigenlijk? Terwijl we allemaal weten dat het slecht is.

Het is conditionering. Gewenning. Bepaalde gewoontes die we normaal zijn gaan vinden. Maar het is en blijft beïnvloeding. En wie denk je dat daar het meest bij gebaat is dat wij massaal zo gaan staan zodra er een spreekwoordelijk belletje in ons rinkelt. Dat we toch weer die chips, dat snoep en die ongezonde rommel in ons karretje gooien?

Precies, de voedselindustrie. Want jij lacht zeker niet. Omdat je ergens heel goed weet dat je dat beter niet kunt doen. Maar je bent geconditioneerd en blijf dan maar eens zitten terwijl de rest gaat staan. Of stel maar eens een kritische vraag terwijl niemand dat doet.

Sterker nog, je bent saai als je gezond bezig bent en niet “gezellig” meedoet met de rest. Tenminste dat krijgen velen te horen als ze een taartje afslaan of een watertje kiezen in plaats van een cola of wijn. Oef… kans op uitsluiting. En zo gaat er weer iets het lichaam in wat je eigenlijk niet eens wilt.

Dit gaat ten koste van je gezondheid en je immuunsysteem. En ik blijf het zeggen, zorg dat je immuunsysteem goed werkt. Dat je zuinig bent op jezelf.

Maar ja, wat heeft hypnose hier nu mee te maken. Alles. Want via hypnose kan je heel makkelijk dat onbewust, automatische programma veranderen naar iets beters.

Maar ja, hypnose is voor velen nog eng. Want dan word je gedrag beïnvloed. Inderdaad, kijk op dit moment even om je heen. Dat is namelijk ook hypnose. Een hele slechte, want we zijn massaal bang.

Maar we zijn ook gehypnotiseerd dat het lastig is je leefstijl te veranderen. Om die zorgvuldig opgebouwde gewoontes te doorbreken. Ook dat is conditionering. Iedereen zegt het namelijk. Dat het moeilijk is om je leefstijl te veranderen. Is het dan waar? Lijkt me niet. Kies een andere hypnose zou ik zeggen.

Het is hetzelfde principe als dat iedereen gaat staan zodra er een belletje klinkt.

Je kunt heel eenvoudig gewoontes doorbreken. Door rechtstreeks daar waar die gewoonte is opgeslagen, een ander verhaal te vertellen. En dat is op onbewust niveau.

Want die vrouw in het filmpje staat gewoon op. Iedere keer, zonder zich nog af te vragen waarom ze dat zou doen? Het is onbewust en automatisch gestuurd gedrag. Ze doet het zonder bij na te denken.

En dus is het op onbewust niveau ook te veranderen. Wat is daarvoor nodig? Dat je onbewuste andere instructies krijgt, zodat het gaat begrijpen wat de bedoeling is. Gezonder en minder eten. En zeker geen zoetigheid en tussendoortjes meer. Want dat is simpelweg geen goed idee.

Dan zet je hypnose in op een eerlijke en gezonde manier.​

Want zodra je onbewuste die boodschap begrijpt, zal je gedrag veranderen naar gezonder eetgedrag. En ook dat is dan weer geconditioneerd. Hoe mooi is dat?

Hypno Gezond Blog categorieën

Faalangst

Onzekerheid

Slapen

Uitstelgedrag

Negatieve Gedachten

Stress

Hypnose

Afvallen

Pleasegedrag